Schooperen

Onze producten vormen samen een totaalproces van 4 stappen. U kijkt nu naar Stap 3: Schooperen

Stap 1: Ontvetten - Stap 2: Stralen Stap 3: Schooperen - Stap 4: Natlakken

Na het stralen volgt als eerste coating meestal een zink/aluminiumcoating. Deze coating beschermd het onderliggende product optimaal tegen corrosie en vormt een ideale primercoating voor een verfcoating. De coating wordt aangebracht in een speciale cabine met afmeting 12 x 5 x 5 meter. De dikte ligt standaard tussen de 50 en 100µm maar de coating kan op elke gewenste dikte worden gespoten.

In een zoutwateromgeving vindt een afname van de zink/aluminium (Zn/Al of ZinkAl) coating plaats van ca. 1 tot 2µm per jaar. Bij een coatingdikte van minimaal 50µm betekent dit een levensduur van 25 tot 50 jaar. Wanneer over de ZinkAl-coating nog een verfcoating komt, neem de levensduur ongeveer met een factor 2 toe.

Een bijkomend groot voordeel is dat, door de kathodische bescherming, bij een kleine beschadiging geen corrosie van het basismateriaal ontstaat. Tot op een afstand van ca. 5 mm vanaf de zinkal coating is het materiaal beschermd tegen corrosie, te vergelijken met en zinkanode op een schip.

Belangrijkste voordelen van schooperen t.o.v. het thermisch verzinken

Schooperen (een Griekspoortechniek) Thermisch verzinken
+ Uitstekende hechting van verfcoating - Slechte/niet betrouwbare hechting van verfcoating zelfs na moeilijke, dus dure, nabehandeling.
+ Kwaliteit van de lassen wordt niet beïnvloed door schooperen. - Lassen kunnen worden aangetast door het zuur in voorbereidingsproces voor het thermisch verzinken waardoor kwaliteit verminderd
+ Geen risico op scheuring van basismateriaal met inwendige spanningen - Risico van scheuren van materiaal waarin interne spanningen zitten (bv. gebogen plaat, of in omgeving rond een las)
+ Aangebrachte coating is taai - Aangebrachte coating is bros.
+ Geen beperkingen in afmetingen - Maximale afmeting afhankelijk van zinkbad
+ Uitstekende hechting van verfcoating - Slechte/niet betrouwbare hechting van verfcoating zelfs na moeilijke, dus dure, nabehandeling.
+ Coating is egaal van uiterlijk - Coating kan door allerlei oorzaken (bijvoorbeeld soort basismateriaal, verontreinigingen, vochtinwerking direct na verzinken etc.) oppervlaktefouten vertonen zoals witte en/of doffe grijze vlekken
+ Geschikt voor alle soorten staal - Niet geschikt voor zwavel(S)houdende staalsoorten zoals automatenstaal. Tevens geeft met Silicium (Si) en/of Fosfor (P) verontreinigd staal doffe vlekken.
+ Geen beperkingen in afmetingen - Maximale afmeting afhankelijk van zinkbad

 

thickness of zinc

Bekijk ook de theorie

 

Referentieprojecten & Nieuws (toon alleen referentieprojecten)